sâmbătă, 7 decembrie 2013

SENTINTA FERICIRII




 

Cine va vedea sau auzi că sute de mii de femei, de bună voie și nesilite de nimeni, doresc să-și facă apariția într-un tribunal ca inculpate și sunt judecate după rigorile procedurilor de instanță cu un rechizitoriu foarte riguros, cu  o sentință de condamnare pronunțate de judecător și de publicul in calitate de jurați ai instanței, va crede că lumea a innebunit. Cu atât mai mult cu cât inculpatele sunt aspru judecate și găsite vinovate, iar după pronunțarea sentinței femeile condamnate se simt cele mai fericite ființe din lume.


    Marele vinovat al acestei “anomalii” se face Alexander Vasiliev din Rusia.


Despre ce e vorba?  În studioul postului Pervâi kanal (Canal 1) este amenajat un platou care imită o sală de judecată. În centrul sălii tronează Alexander (Sasha) în calitate de judecător. În dreapta sa șade un procuror alături de reclamantul. În stânga sa – avocatul alături de inculpat (care e fericit că a reușit să nimerească în instanță). Emisiunea poartă titlul: Modnâi prigovor (Sentința modei).


    Procesele televizate durează de mulți ani, se emit in zilele lucrătoare si se bucură de un succes din ce în ce mai mare nu numai în Rusia, dar și în lume.  Nu este vorba de delicte comise contra societății, ci de modul neglijent al vestimentației celor judecate și condamnate. E vorba de un proces al modei, iar condamnatele în final, drept „pedeapsă” se aleg cu un complet de îmbrăcăminte de ultimul răcnet, oferit gratis de specialiști în ale modei, cei angajați de televiziunea Pervâi kanal.  Iată de ce dau năvală sutele de mii de doamne și domnișoare disperate să reușească să apară  pe post la emisiunea Sentința modei.


     Cum decurge procesul?


Mai întâi apare pe scenă Sasha și pronunță un aforism: Să te îmbraci conform modei arată caraghios, să nu urmezi moda însă e stupid.


     Alexander prezintă cazul, de pildă, fiica inculpatei o reclamă pe mama sa că își neglijează vestimentația, se îmbracă urât etc. După care prezintă partea acuzatoare, pe renumita Evelina Khromcenko, expertă a modei și ca apărători, uneori pe actriță emerită Nadejda Babkina, alteori o altă personalitate de renume.


     Urmează investigația. Se dă cuvântul reclamantului, apoi inculpatului. Se oferă sfaturi privitor la ultimele trenduri ale modei. Reclamantul si inculpata sunt trimiși la un magazin să-și cumpere  trei rânduri de vestimentație. Apoi inculpata defilează pe scenă cu îmbrăcămintea cumpărată. Această vestimentație este comentată de acuzator și apărător precum și de un expert neutru, ales din rândul somităților din lumea teatrului sau muzicii. În final inculpată este trimisă în camera stiliștilor, expertilor în vestimentație, care o îmbracă și o coafează conform ultimului trend al modei. La apariția pe scenă a inculpatei în noua vestimentație întreaga sală ovaționează. Femeia este de nerecunoscut, ea arată mult mai frumoasă și se simte fericită, uneori îi dau lacrimile. Este felicitată de prieteni și cei dragi, i se aduc flori.


Punctul culminant al procesului incepe când Alexander o întreabă ce îmbrăcăminte ar vrea să ia acasă, cea pe care a cumpărat-o din magazin sau cea oferită de stiliști. Răspunsul, desigur,  este in favoarea stiliștilor, iar publicul (jurații) votează. In final pe ecran apare procentajul în favoarea stiliștilor, iar îmbrăcămintea acestora esta dăruită fericitei participantei la proces.


   Despre Alexander Vasiliev se scrie mult. A părăsit Rusia în timpul regimului sovietic. A locuit 25 de ani în Paris, unde s-a căsătorit. În prezent este realizatorul emisiunii de mare succes, Modnâi prigovor, adică Sentința Modei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu